Günümüzde hızla dijitalleşen dünyada fatura ve fişler de elektronik ortamda düzenlenebiliyor. Vergi Usulü Kanunu’na göre fiziki ortamda hazırlanıp düzenlenebilen faturalar elektronik ortamda da düzenlenebilir. Elektronik ortamda düzenlenen bu ikinci nüsha alıcıya da gönderilerek elektronik ortamda yapılan alışveriş güvenli bir zemine oturtulur. Peki e-Arşiv Fatura yanlış düzenlendiğinde ya da başka sebeplerden ötürü iptal edilmek istendiğinde nasıl bir süreç izlenir?
e-Arşiv Fatura nedir?
E-Arşiv Fatura iptalinin nasıl yapıldığına geçmeden önce e-Arşiv Faturanın ne olduğunun bilinmesi gerekir. Kanun gereğince e-Fatura dışında kalan tüm faturalar e Arşiv Fatura olarak değerlendirilir. E-Arşiv Faturalar genelde 7 gün olmak üzere 1-15 gün içinde kesilerek GİB’e rapor edilir. 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren tüm e-Fatura sahiplerinin e-Arşiv Fatura sistemine geçmesi kanunen zorunlu hale geldi. Ayrıca vergi mükellefi olmayıp günlük 30 bin TL üstü fatura kesenlerin ve vergi mükellefi olup günlük 5 bin TL üzerinde fatura kesenlerin de e-Arşiv Fatura düzenlemesi gerekir.
e-Arşiv Fatura iptali 2022
E-Arşiv Faturalar da başta e-Fatura olmak üzere diğer faturalar gibi iptal edilebilir ve yeniden düzenlenebilir. E-Arşiv Fatura iptal etmek için gerekli süre ise fatura resmiyet kazandıktan sonra 7 gündür. 7 gün içinde iptal edilmeyen faturalar için yeni düzenlemeler yapmak gerekir. Bu durumda alıcı satıcıya bir iade faturası düzenleyerek gönderir. İade faturası da satıcıya ulaştıktan sonra tekrar fatura düzenleyerek alıcıya gönderir ve süreç böylece tamamlanır. Eğer müşteri bir firma değilse alıcının Gider Pusulası düzenlemesi gerekir. Peki e Arşiv fatura iptali nasıl yapılır?
Genel hatlarıyla GİB portalı üzerinden mali mühür veya elektronik imza ile sisteme giriş yapılır. E-Arşiv Fatura portalına giriş yapılarak e-Arşiv Fatura için iptal talebi oluşturulabilir. Yine de GİB e-Arşiv fatura iptal işlemi gerçekleştirirken şu aşamaları sırasıyla uygulayabilirsiniz;
1. E-Arşiv Fatura portalından adıma düzenlenen belgeler sekmesi seçilir.
2. Önünüze gelecek ekranda belge tarihinin de aralığını seçerek sorgulama yapılır ve gerekli faturalar seçilir.
3. Daha sonra iptal talebi oluştur seçeneğine tıklanır.
4. Karşınıza çıkacak iptal gerekçesi kısmına açıklamanızı yazdıktan sonra uyarıyı okudum kutucuğu işaretlenir ve iptal talebi oluşturulur.
5. İptal talebi oluşturulduktan sonra iptal talebiniz başarıyla oluşturulmuştur yazısını ekranda görebilirsiniz.
6. Talebiniz onaylanana kadar iptal ve itiraz durumundan belgenizin son durumunu kontrol edebilirsiniz.
7. İptal talebiniz onaylanırsa hem alıcı hem satıcının sırasıyla sanal BA ve BS formunda e-Arşiv Fatura gözükmeyecektir.
8. İptal talebi reddedilmişse her iki taraf ta bu formları görebilir.
Ayrıca iptal edilen e-Arşiv Faturalar Gelir İdaresi Başkanlığı’na düzenli olarak rapor edilmelidir. Eğer e-Arşiv Faturaları 7 gün içinde kesmeyi unutup geçmişe dönük fatura keserseniz %10 oranında özel usulsüzlük cezası ödersiniz. Eğer bireysel müşteri internet üzerinden aldığı ürüne iade faturası oluşturacaksa aldığı ürünle birlikte kendisine iletilen faturanın çıktısını alarak işlemlerini gerçekleştirir.
Adınıza düzenlenen e-Arşiv Fatura için onay ve reddetme süreçleri
Kişiler sistem üzerinden iptal ve itiraz talepleri sekmesine tıklayarak kendilerine ulaşan e-Arşiv Faturaları görüntüleyebilirler. Eğer talebi kabul ederseniz talep cevabı başarıyla kaydedildi uyarısı alırsınız ve işlem karşılıklı olarak tamamlanmış olur. Adınıza düzenlenen e-Arşiv Fatura için talebi reddet butonuna tıklarsanız iptal talebi reddedilir. Bu durumda hem alıcı hem satıcının sırasıyla BA ve BS formlarında belge gözükmeye devam eder.
e-Arşiv Fatura itiraz süreci nasıl yönetilir?
Adınıza düzenlenen e-Arşiv faturalar için onay ve reddetme yapabileceğiniz gibi itiraz etme işlemi de yapabilirsiniz. Bunun için sırasıyla şunları yapmalısınız;
1. GİB portalı üzerinden sisteme giriş yaptıktan sonra adınıza düzenlenen belgeler sekmesini seçebilirsiniz.
2. İlgili tarihi girerek adınıza çıkan ve itiraz etmek istediğiniz e-Arşiv Fatura seçilir.
3. İtiraz oluştur butonu seçilerek işlem tamamlanır.
4. Belgenizin son durumunu iptal/itiraz durumu kısmından takip edebilirsiniz.
Her türlü ihtimale ve yanlışlığa karşı sizler de profesyonel olarak e-Arşiv Fatura işlemleri sunan yazılım ve uygulamaları kullanabilirsiniz. Uygulama üzerinden e-Arşiv Fatura oluşturabilir, gönderebilir ve çeşitli düzenlemeler yapabilirsiniz. Bu sayede GİB portalı üzerinden girişi yapmadan sizler de e-Arşiv Fatura işlemlerinizi kolayca halledebilirsiniz.