Yazdır

DİA Konsinye İşlemleri

Malların mülkiyeti işletmeye ait olmakla beraber satılmak üzere başka bir işletmeye gönderilmiş mallar “Konsinye Mallar” olarak tanımlanır. Konsinye işleminde, işlemin yapıldığı an itibariyle herhangi bir satış söz konusu değildir. Malları gönderen firma, gönderdiği malın bedelini satış sonrası fatura edecektir.

DİA Üzerinden İzlenecek Adımlar

Konsinye işlemlerinde iki durum söz konusudur.

  1. Konsinye mal çıkış (gönderecek olan işletme),
  2. Konsinye mal giriş (kabul eden ve satan işletme),

Konsinye Mal Çıkışını incelediğimizde, İrsaliye listesinden [F4 Ekle] -> Satış -> Konsinye Çıkış seçilir.

Aşağıdaki örnekteki gibi irsaliye girişleri yapılıp aynı zamanda [F12] altında bulunan sipariş fişleri aktar seçeneği ile de siparişlere istinaden Konsinye çıkışı yapılabilmektedir.

Yukarıda 10 adet çıkışını yaptığımız Konsinye malın gönderme işlemi sonrası aşağıdaki Stok Listesinden durumuna baktığımızda Fiili ve Gerçek stoğu 100 olan ürünümüzden -15 adet fiili stoktan düştüğü görülmektedir. Bunun sebebi işlemin henüz faturalandırılmadığı ve Ctrl + Enter komutu ile hareketlerini incelediğimizde İrsaliye ile Konsinye Çıkışının yapıldığı görülmektedir. Bu durumda çıkış işlemini gerçekleştirdiğimiz cari henüz etkilenmemekte, konsinye işlemlerinde borçlanma faturaya göre yapılmaktadır.

Konsinye Çıkış İrsaliyesi ile gönderilen malların bir kısmı ya da tamamı belli bir süre sonra satıldıktan sonra, mal gönderen firma şubesine fatura düzenlemektedir.

Not: Konsinye alım/satış yapılan işletmeler arasında evrak yoğunluğu olduğundan dolayı her satışta bilgi vermek yerine belli zamanlarda yapılan satışlar toplanır ve en son faturalandırılabilmektedir.

Fatura listesinden [F4Ekle] -> Satış -> Perakende veya Toptan Satış seçilerek, çıkışı gerçekleştirdiğimiz Cari seçilir ve [F12 Konsinye Listesinden Aktar] seçeneğini seçmemiz durumunda ekrana gelecek 1. Uyarı Konsinye Ürün Fatura seçeneğinin işaretlenip işaretlenmemesidir.

Bu alana aynı zamanda detay sekmesinden de ulaşılabilmektedir. Buranın işaretli olması fiili miktarda tekrardan değişiklik sağlamayacağı için konsinye faturalarında mutlaka işaretli olmalıdır.

Daha sonra açılacak olan Konsinye Listesinden çıkışı yapılacak ürün seçilir.

Ekrana gelecek 2. Uyarıda “Evet” dememiz durumunda irsaliyedeki miktarları aktaracak “Hayır” dememiz durumunda miktarı 0 olarak karşımıza getirecektir.

Uyarıya hayır diyerek 10 adet çıkışını gerçekleştirdiğimiz üründen 7 adedini faturalandırdığımızda ve stoklarımızı tekrar kontrol ettiğimizde Fiili Stoğumuzda 85 Gerçek Stoğumuzda ise 100 kalacaktır. 15 Adet daha faturalandırılmayı bekleyen ürün bulunacaktır. Bu takipleri aynı zamanda Konsinye Listesi ekranlarımızdan da gerçekleştirebilmekteyiz. Burada Stok ve Cari Hesap Bazında ürünlerin çıkışı ve bunlara ait faturalanan miktarları karşımıza gelir.

Birden fazla adrese gönderim yapılması ve adresler bazında takip edilmesi durumunda ise Sistem Parametreleri ekranından yapılacak <scf.12.63> parametresine göre konsinye listesi cari adrese göre ise Evet seçeneği ile..

Aşağıda görmüş olduğunuz gibi liste, adres bazında karşımıza gelecektir. Adres takiplerinde faturalarda mutlaka sevk adresi seçilmesi gerekmektedir.

İade işlemlerinde ise İrsaliye Listesinden [F4 Ekle] -> Satış -> Konsinye Çıkış İade seçilerek İade edilecek ürün, cari… ve diğer bilgiler tamamlanır.

Örneğin, yukarıdaki ürünümüzden 5 adet iade yapıldığını varsaydığımızda ve stok listemizi tekrardan incelediğimizde Fiili Stoğumuzda 90 Gerçek Stoğumuzda ise 100 kalacaktır. Konsinye İade fatura işlemi de aynı iade fatura işlemi gibi tamamlanacaktır.

Stok Listesi ve ilgili ürün seçili iken [F12 Diğer] -> Malzeme Durumu ekranından da aşağıdaki gibi ürüne ait yapılan konsinye hareketlerini takip edilebilmektedir.

Son olarak; Konsinyelerde ki 2. Durum için ise İrsaliye listesinden [F4 Ekle] -> Alım -> Konsinye Mal Alım veya Konsinye Mal İade ile devam eden işlemler 1. durumda ki gibi tamamlanacaktır..

Bu döküman yardımcı oldu mu?
0 5 yıldız üzerinden
5 Yıldızlar 0%
4 Yıldızlar 0%
3 Yıldızlar 0%
2 Yıldızlar 0%
1 Yıldızlar 0%
5
Lütfen Görüşlerinizi Paylaşın
Bu Dökümanı Nasıl Geliştirebiliriz?